Tarbot

DSC07116

Tarbot (Scophthalmus maximus) (Psetta maxima) is een prachtige (plat)vis die ook wel de ‘king of the sea’ wordt genoemd. Een tarbot kan ongeveer een meter groot worden en een gewicht bereiken van 25 tot 30 kg. Ze kunnen maximaal 25 jaar oud worden. Tarbot heeft een kenmerkende ronde lichaamsvorm en de ogen bevinden zich direct naast elkaar op de kop. Verder heeft de Tarbot kenmerkende goed voelbare onderhuidse beenknobbeltjes, wat hem onderscheid van zijn naaste familie, bijvoorbeeld de Griet.

Leefomgeving in het wild
Tarbot is een marine vissoort en leeft dus in zout/brak water. Het heeft een verspreidingsgebied van de Middellandse Zee tot in de Noorse wateren en Atlantische Oceaan. De water temperatuur van zijn leefgebied is gemiddeld 16 tot 18 graden Celsius en de tarbot leeft op dieptes tussen 20 en 70 meter. Deze platvis is een echte roofvis en leeft van schaaldieren, wormen en kleine visjes. Tarbot kan zich uitstekend verbergen in het zand en wanneer hij zich aanpast aan de kleuren van zijn omgeving heeft hij een perfecte camouflage.

Leefomgeving bij ons
In het najaar van 2006 zijn wij gestart met de kweek van tarbot in een recirculatie systeem. Tarbot wordt bij ons gekweekt in een volledig gecontroleerde omgeving. Goede waterkwaliteit en een perfect duurzaam uitgebalanceerd voer resulteert in een gezonde goed groeiende vis. De vis wordt bij ons opgekweekt van ongeveer 10 gram tot maximaal 2 – 3 kg in 18 tot 24 maanden. In bassins van ruim 35 vierkante meter wordt de vis groot gebracht. Een computer gestuurd voersysteem zorgt er voor dat de vis de juiste hoeveelheid voer op de juiste tijd krijgt, onze tarbot krijgt drie tot vier keer per dag eten. Wanneer de tarbot het gewenste gewicht heeft bereikt wordt deze uit de kwekerij gehaald en op een diervriendelijke manier gedood. Mede door de goede leefomstandigheden in onze kwekerij staat de Nederlands gekweekte tarbot als prima keuze in de viswijzer!

Drie kernwoorden die we handhaven in onze kwekerij zijn: rust, regelmaat en reinheid.