Kweekproces

In onze ruim opgezette viskwekerij worden per jaar ongeveer 100.000 vissen op een duurzame en energiezuinige manier groot gebracht. De kwekerij is verdeeld over vier verschillende kweeksystemen welke apart van elkaar te managen zijn. Op deze manier kunnen we voorzien in de optimale condities voor onze tarbot. De vis zwemt rond in bassins van meer dan 35 vierkante meter oppervlakte. Doordat er meer dan 45 bassins aanwezig zijn in de kwekerij kunnen wij de vis in verschillende groepen houden. Omdat we de verschillende batches gescheiden houden in onze kwekerij is alles perfect traceerbaar en houden we de welzijn van de vissen optimaal. Onze vissen krijgen perfect gebalanceerd voer dat speciaal ontwikkeld is voor tarbot. Naarmate de vis groter en ouder wordt, verandert ook de voedingsbehoefte. Onze voerinkoop sturen we dan ook zo dat we op het juiste moment het juiste voer voor de vis in huis hebben.

Kweekproces
Wanneer de kleine tarbot bij ons binnen komt worden ze direct geacclimatiseerd in ons quarantaine systeem. Dit quarantaine systeem is perfect te controleren en te beheersen op de wensen van de kleine visjes en zo kunnen we ook direct controle houden op de net binnengekomen vis wat erg belangrijk is voor de rest van het traject. Hier houden we de vis tot ze voldoende gegroeid zijn om in de andere systemen gezet te worden. Onze vissen krijgen perfect gebalanceerd voer dat speciaal ontwikkeld is voor tarbot. Naarmate de vis groter en ouder wordt, verandert ook de voedingsbehoefte. Onze voerinkoop sturen we dan ook zo dat we op het juiste moment het juiste voer voor de vis in huis hebben.

Wanneer de visjes geplaatst zijn in een van de grotere systemen is de controle minder eenvoudig dus we verplaatsen ze pas wanneer de vis groot en sterk genoeg is. De batches in de drie grote systemen worden regelmatig gesorteerd op gewicht. Wanneer de vis in een verkoopbare gewichtsklasse terecht komt, richten we daar speciale ‘verkoopbassins’ voor in. Alleen uit deze bassins halen wordt vis gehaald voor de verkoop. Zo houden we de rust in de andere bassins en het stresslevel minimaal.

Duurzaamheid en dierenwelzijn staan bij ons hoog in het vaandel. Zo hebben we een hoogtechnologische waterzuivering om het water te zuiveren en opnieuw te gebruiken. Zelfs het onvermijdelijke afvalwater wordt niet weggegooid. Dit gebruiken we om de lamsoor- en zeekraalbedden te voorzien van water.

Waterzuivering
Het water in onze kwekerij wordt 24 uur per dag, 7 dagen per week gezuiverd door ons ‘Recirculation Aquaculture System’ en wordt teruggeleid naar de bassins. Zo ontstaat er een recirculatie van water. Het filtersysteem dankt ook zijn naam aan deze circulatie van waterstromen. Hieronder staat een schematische weergave van ons filtersysteem.

Het water dat van de bassins afkomstig is (in het schema aangeduid met een rode pijl), wordt eerst mechanisch gezuiverd met een ‘trommelfilter’. Dit filter heeft een trommel met heel fijn filtermateriaal eromheen en filtert vaste deeltjes uit het water. Het schone water stroomt door het doek en wordt opgevangen in een grote pompput en de vaste deeltjes blijven achter in het filter. De vaste deeltjes worden van het doek gespoten en direct afgevoerd naar de afvalwaterzuivering.

Het schone water zonder grote vaste deeltjes bevat nog wel veel opgeloste afvalstoffen afkomstig van de vis. Deze afvalstoffen zijn schadelijk voor de vis wanneer ze niet goed worden verwijderd uit het water. Het biologische filter is een grote biologische werkplaats waar bacteriƫn ammonia omzetten naar nitriet en verder naar nitraat. De biologische filters die bij ons in de kwekerij staan hebben nog meer voordelen. Door ventilatoren boven in het filter worden de bacteriƫn voorzien van de nodige zuurstof, maar wordt ook veel koolstofdioxide verwijderd en direct naar buiten afgevoerd. Met deze ventilatoren zorgen we bovendien ook voor belangrijke koeling van het filter en het kweekwater.

Parallel met het biologische filter wordt een eiwit afscheider gebruikt. Deze afscheider zorgt ervoor dat, door middel van een lage dosis ozon, eiwitten in het water gaan schuimen. Dit schuim wordt direct afgevoerd naar de afvalwaterzuivering. Tegelijk met het schuim worden er kleine vaste deeltjes uit het water gehaald. Deze deeltjes zijn te klein om voor het mechanische filter. Hierdoor wordt het water weer helder en is het bijna klaar om terug te worden gepompt naar de bassins. Er wordt zuurstof toegevoegd aan het weer schone en gezuiverde water en dit wordt terug gepompt naar de bassins.

Het afvalwater wordt naar buiten de kwekerij geleid en daar verder gezuiverd om te worden gebruikt voor de bevloeiing van de zeegroente of om te worden geloosd naar de Oosterschelde. Voordat het water geloosd mag worden moet het voldoen aan strengen normen. De afvalwaterstroom van onze kwekerij is zeer minimaal en we zijn continu bezig om het proces te optimaliseren en om het nog duurzamer te maken.