Groenten- en Viskwekerij Cornelisse B.V. (Grovisco) heeft zich gespecialiseerd in de kweek van tarbot (Scophthalmus maximus) (Psetta maxima) en zilte groenten, zeekraal (Salicornia europae) en lamsoor (Aster tripolium). De kwekerij is gevestigd in Stavenisse, op het Zeeuwse eiland Tholen in het zuidwesten van Nederland.
Tarbotkwekerij
De eerste fase van de viskwekerij is gestart in november 2006, en heeft een productie capaciteit van ca. 70 ton tarbot per jaar. In de gebouwen is de ruimte voor uitbreiding tot ca 200 ton productie per jaar. De tarbot wordt opgekweekt in een ‘recirculatiesysteem’. Recirculatie betekent dat het kweekwater meerdere malen word gebruikt; het wordt continu rondgepompt en gezuiverd. Op deze manier gebruiken we veel minder water dan bijvoorbeeld doorstroomsystemen (deze worden vaak in Zuid-Europa gebruikt). In doorstroomsystemen wordt het water slechts een keer gebruikt en daarna wordt het direct geloosd. In ons recirculatie systeem verliezen we slechts 10% per dag door verversing en verdamping. Het water dat gebruikt wordt voor de kweek is zout grondwater. Dit water wordt opgepompt van ongeveer een diepte van 250 tot 300 meter. De kwaliteit van dit water is uitstekend geschikt voor de kweek van tarbot. Grote voordelen van grondwater zijn bijvoorbeeld dat de temperatuur het gehele jaar hetzelfde is en er geen ziektekiemen, schimmels en algen aanwezig zijn. Een constante waterkwaliteit in de kwekerij is uiterst belangrijk, de temperatuur, zuurstof en pH worden continu gecontroleerd. Andere belangrijke parameters, zoals nitriet, nitraat en ammonia gehalte, worden regelmatig gecontroleerd door middel van monstername en analyse.
Zilte groenten
In februari 2005 zijn we begonnen met de aanleg van kweekbedden voor de teelt van ziltegroenten. Deze kweekbedden zijn gemaakt van PE-folie die er voor moet zorgen dat het zoute water niet wegzakt in de grond. Op deze manier voorkomen we bodemverzilting en wordt er relatief weinig water gebruikt. Een ander voordeel van deze bedden is dat het zoutgehalte van de grond te regelen is. Dit wordt gedaan door te bevloeien met zout water (nutriënt rijk water uit de kwekerij) of zoet water (regenwater). Zeekraal en lamsoor zijn zilte gewassen maar kunnen niet teveel zout verdragen. Vooral in het ontkiemingsproces van deze gewassen is zoet water heel belangrijk.
Duurzaamheid
Om onze kweekmethoden nog duurzamer te maken gebruiken we het restwater uit de tarbotkwekerij om de groenten te bevloeien. Zo schakelen we de twee delen van ons bedrijf met elkaar en gaan we duurzaam om water en nutriënten (opgeloste stoffen in het water). De planten zuiveren op een heel efficiënte manier het restwater, hierdoor gebruiken wij geen chemicaliën voor waterzuivering, en hoeven we bijna geen andere meststoffen toe te voegen. Na enkele jaren van onderzoek en regelmatig aanpassen van onze kweekmethode produceren we nu exclusieve en duurzame producten. Hiernaast streven we als bedrijf er naar om onze methoden altijd te optimaliseren naar nog hogere duurzaamheid.